Een goed doordacht interieurplan
29 januari '24
Yes! De bouw van je nieuwbouwwoning in Striene is gestart! Wat fijn dat de ‘hardware’ van jouw nieuwe woning wordt gebouwd. Nu is het tijd om na te denken over de aankleding van de woning. Daarvoor is een interieurplan nodig. Maar waar begin je eigenlijk?
Voorkom impuls aankopen
Ik krijg vaak te horen dat mensen bij de woonboulevard zijn geweest en enthousiast zijn over een meubel. Ze verheugen zich op de komst ervan, maar als deze eenmaal is geleverd zijn ze toch teleurgesteld. De reden is dat het meubel toch mooier overkwam in de showroom of dat het eigenlijk niet zo goed bij de rest van het meubilair past. Dit voorkom je door een goed plan te maken voordat je je meubels aanschaft.
Moodboard en kleur- en materialenplan
Een goed plan begint bij het maken van een moodboard. In een moodboard verzamel je afbeeldingen die voor jou de gewenste sfeer van de woning bepalen. Dit hoeven geen afbeeldingen te zijn van interieurs, maar kunnen ook plaatjes van landschappen of gerechten zijn. Misschien spreken bepaalde kleuren jou erg aan, of zie je de rust die een landschap uitstraalt, graag terug in je interieur. Probeer daarnaast plaatjes te elimineren die teveel op elkaar lijken. Het helpt ook om de afbeeldingen die naar jouw idee belangrijk zijn voor je interieurplan, met woorden te omschrijven. Wat roept een bepaalde afbeelding voor gevoel bij jou op? Zelf word ik altijd erg enthousiast van afbeeldingen van mediterraanse plekken. Ze staan voor mij voor vrolijkheid en zomer.
Kleurenpalet en staaltjes
Als je een moodboard hebt gemaakt ga je op basis hiervan een kleur- en materialenplan maken. Dit zijn materialen en kleuren die je uit je moodboard af kunt leiden. Als je door je wimperharen naar je moodboard kijkt, kun je wellicht al grote kleurvlakken onderscheiden. Kies zo’n 6 tot 7 kleuren die voor jou een fijn kleurenpalet vormen en goed bij elkaar passen. In de bouwmarkt kun je hier bijvoorbeeld kleurstaaltjes voor gebruiken. Zoek daarnaast naar staaltjes of andere materialen die je qua structuur bij je moodboard vindt passen. Heb je veel afbeeldingen van landschappen? Dan passen natuurlijke materialen zoals riet, boomschors en hout hier goed bij. Een goed materialenplan kenmerkt zich ook door materialen die een bepaald contrast tot elkaar hebben. Wissel mat af met glans en materialen met veel structuur met gladde materialen. Zorg dat de materialen ook qua kleur overeenkomen met jouw gekozen kleurenpalet.
De 60-30-10 regel als richtlijn
Als je een plan hebt gemaakt van kleuren en materialen moet je deze vertalen naar een ruimtelijk plan. Dat is best een uitdaging. Begin daarom bij de grote vlakken zoals de wanden en de vloer, maar ook de keuken vormt een groot kleurvlak in de ruimte. Je kunt hiervoor de 60-30-10 regel aanhouden. Een basiskleur gebruik je voor 60% van de kamer. Bijvoorbeeld voor de kleur van de muren en de gordijnen. Bij een grote kamer kan het mooi zijn om deze basiskleur in verschillende kleurschakeringen aan te brengen. Een secundaire kleur gebruik je voor 30% van de kamer. Denk hierbij aan de kleur van de keuken, vloerkleden of meubelen. En je maakt het interieur uiteindelijk spannend met een derde kleur die je gebruikt voor accessoires of een meubel die er uit mag springen.
Eenheid creëren
Wil je meer dan 3 kleuren in je interieur terug laten komen? Zorg er dan voor dat die kleuren altijd op meerdere plekken terug te zien zijn. Zo creëer je eenheid. In mijn woonkamer heeft een lichtblauwe kleur de overhand. Daarnaast zie je veel houten elementen in het tv-meubel, bamboe dressoir, wandmeubel en de houten deur. Wel zie je dat ik hier een donkere en lichtere houtkleur door elkaar heen heb gebruikt. De donkerblauwe kleur van het zitmeubel is de accentkleur die de ruimte meer diepte geeft.
Met een gericht plan op zoek naar meubelen
Met een goed doordacht kleur- en materialenplan kun je naar verschillende meubelzaken gaan om op zoek te gaan naar passende meubelen. Vergeet niet om je voorbereidde werk alvast mee te nemen. Kleuren ogen in de winkel altijd anders dan in een woning dus neem eventuele stalen mee om het licht goed te kunnen beoordelen. Ook kan het handig zijn om een collage te maken van de meubelen die je op het oog hebt. En gewoon even een nachtje slapen over een grote aanschaf is ook zeker de moeite waard!
Wil je meer tips over het creëren van een goed doordacht interieur plan? Ik heb hier een online cursus voor gemaakt die je kunt vinden op mijn website! Ook zijn er elke maand live Q&A’s om je te helpen met je vragen!
Hi, ik ben Marije!
Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!